01 augusti 2008

Böneställen

Läsning: Apg 16.

”En plats som gällde som böneställe.” Apg 16:13.

De visste vart de kunde gå. De hade hört talet och ryktena om de andras sökande efter Levande Gud. De fann dessa vänner, om vilka det sades att de formade böneställe.

Bönestället är igenkännandets plats. Där kunde de alla samtala och tala ut inför Gud. Där vistades de för att vänta inför Gud för ord och ledning. Där vistades Gud för att dela gemenskap med sitt folk. Bönestället är den avgränsade och markerade plats där heligheten stämmer träff med det enkla hjärtat, där avskildheten ger utrymme för verklig samvaro. Vid bönestället står den inre erfarenheten av Herrens Andes verk i centrum för samtal och för all glädje.

Böneplatsen är en udda plats. Den utmärker sig för dem som ser i det andliga. Den är undangömd för alla dessa som rusar kring utan att egentligen söka efter något. Den orsakar konflikt i andarnas rike – spådomsmakten står alltid redo att förvanska dess vittnesbörd. Bönestället är en udda plats – korset och Guds Andes verk med altaret centralt placerat vållar idel fröjd. Dessa män och kvinnor, som leds av Anden att stanna upp och ge av sin tid på denna plats, finner att gapet mellan denna orts värden och det som erbjuds i det yttre växer och blir omöjligt att överbrygga.

Låt oss skapa böneställen dit man kan söka sig för att få uppleva en försmak av Sions verklighet. Låt oss skapa böneplatser där man kan vara och vistas för att hämta tröst, för att skaffa styrka i Herren, för att ordna vittnesbörd om det inre livets dyrbarheter. Låt oss skaffa böneställen åt dem som inte äger någon ro, åt dem som lider betryck, åt dem som söker Gud. Låt oss forma tillflyktsorter dit det känns naturligt och okonstlat att gå för att fråga efter Gud och lära känna hans folk.

Bönestället är närmast undantagslöst det lilla sammanhanget av den enkla, praktiska anledningen att var och en ska kunna göra sin röst hörd i samtalet och inför Herren. Böneplatsen bär intimitetens prägel därför att den enskildes mognad som andlig människa har hög prioritet – korset verkar med all kraft i dessa enkla relationer. Bönestället är hans hus, Guds hus – Hebr 3:6.

Böneplatsen hävdar hans sak. Det tar sig an hans verk. Det verkar efter hans sätt för att formas till hans vittnesbörd. Vid bönestället öppnar Herren hjärtan – Apg 16:14. På böneplatsen nödgar den ene den andre till nära umgänge – Apg 16:15.

Någon formulerar det så: ”Gud gömmer sig för oss. Vi finner honom genom längtan.” Bönestället, bönehuset är delad längtan, vilken för oss nära Gud. Men böneplatsen är också ett uttryck för Guds längtan. ”Jag önskar att ni ska vara delar av den lilla rest med vilken jag kan dela min sak i avslutningarnas tid. Jag önskar att ni är mina vänner med vilka jag kan umgås. Jag vill att ni ska vara prästfolk som kan föra fram liv och frid, en profetiskt sinnad, väl sammanhållen gemenskap som kan föra min sak.”

Sådant är bönehuset: En hungrig, längtande folkspillra som inte finner någon glädje annat än i innerlig och öppen samvaro, med Herren och hans sak inför ögonen. Sådana sammanhang är nödvändigtvis undangömda i tysthet. De verkar i stillhet. Det är den lilla, ihärdiga rörelsen. Det är en rörelse som ingen förmår avvärja – Guds egen livspuls. Låt oss följa detta livsflöde, längs efter floden. Låt oss ge rum för böneställen att bildas och formas efter Guds eget mönster. Låt oss föras samman för att forska i Ordet och därmed återföras till Guds hus innebörd och livsmönster.

Altaret är begynnelsepunkt i varje väckelseskede. Korset är centrum i varje moment i det Andens verk som leder till att hjärtan öppnas och väcks. Gud öppnar hjärtan när hjärtan öppnar för Gud. Men över varje öppnat hjärta verkar Guds Ande med korset som verksamt medel. Där korset är centralt placerat växer försoningsvillighet och levande gemenskap. Där korset placerats centralt växer böneställets dynamik. Låt oss skaffa böneställen. Låt oss skaffa bönetillfällen. Låt oss ge varandra tillfällen till bedjande.

Bönestället ordnar för Himlens välsignelse. Bönestället ordnar så att verkliga andliga värden finner väg till dessa som längtar och lider betryck mitt i sin längtan. Bönestället ser till att ett gott mått av Kristus finns tillgängligt för var och en som stannar upp och tar kontakt med dessa vänner samlade inför Guds ansikte.

Böneplatsen är det självklara uttrycket för dessa som söker det inre livets erfarenheter. Böneplatsen är det självklara uttrycket för Gud, där han låter dela av sig själv till dessa hungriga. Bönestället är självklart uttryck för dessa värden, vilka hör evigheten till – ni är mina vittnen, ni är mitt hus, ni är min boplats. Bönestället bär särart och kvalitéer, vilka inte kan återfinnas någon annanstans. Låt ditt hem bli känt som sådant! Låt er lilla samfällighet bli till utrymme för sådant! Låt er formas till vänkrets som i skymundan är känd och igenkänd som böneställe. Låt er ledas av Guds Helige Ande att bära med er dessa det inre livets kvalitéer vilka öppnar hjärtan och låter dessa öppnade hjärtan begynna glädjas över Guds frälsning.

Bedjandet måste stärkas och värnas i vår mitt. Bedjandet måste stärkas och värnas mitt i församlingen. Dess position, dess ställning som främsta uttryck för gudfruktigheten måste säkras, säkras för gott, säkras till orubblighet. Guds hus formuleras som umgänge med Levande Gud. Guds hus formuleras som umgänge inför Levande Gud. Hans hus är vi. Låt oss överlämna vår närgemenskap till dessa syften.

Låt oss skapa böneställen dit man kan söka sig för att få uppleva en försmak av Sions verklighet. Låt oss skapa böneplatser där man kan vara och vistas för att hämta tröst, för att skaffa styrka i Herren, för att ordna vittnesbörd om det inre livets dyrbarheter. Låt oss skaffa böneställen åt dem som inte äger någon ro, åt dem som lider betryck, åt dem som söker Gud. Låt oss forma tillflyktsorter dit det känns naturligt och okonstlat att gå för att fråga efter Gud och lära känna hans folk.

Låt ditt hem stå öppet som böneställe. Mana varandra till gemensamt bedjande. Ge av din tid till denna sak. Låt ditt hjärta öppnas för dessa syften. Låt er närgemenskap präglas av denna längtan efter den inre verkligheten. Låt oss söka varandras hjälp och stöd i att skapa dessa böneställen.

Låt oss bedja. Låt oss finna varandra bedjande. Låt oss forma böneställen. Låt de hungrande kunna finna ett böneställe i sin närhet. Se till att gemenskapen har rykte om sig att gälla som böneställe. Låt oss bedja.

Lars Widerberg