03 september 2008

Fredrika: Bön binder bygge

Tio miljoner saknas för bygget av buddhisttemplet.
Arbetet stannade av i väntan på att buddhistiska föreningen samlar in pengar.

Projekteringen av det som är tänkt att bli Europas största thaibuddhistiska tempel inleddes 2004. Buddhistiska föreningen i Lappland köpte då 39 hektar på ett berg i Fredrika.
6 augusti 2005 lades en graverad stenplatta på plats som en symbolisk byggstart. I juni 2006 gjordes markarbeten som förberedelse för att bygga grunden. Den 15 juli samma år sattes en fyra meter hög staty av munken Luang Poo Thuad upp. Ännu en staty finns på plats, liksom två små hus vid entrén. Men i övrigt står arbetet stilla.

Vi behöver tio miljoner kronor för en bankgaranti innan vi kan börja bygga, säger Phramaha Boonthin Taosiri. Han säger att man har samlat in pengar men vill inte ange hur mycket, men han uppger att det mesta gått åt till att betala det arbete som redan gjorts.

Kaj Johansson, vd för det företag som gjort markarbetena, säger att man inte fått betalt för hela jobbet, som är värt omkring 2,5 miljon. De har lyckats skrapa ihop en del betalning tillsammans, men det är en hel del som återstår. Kaj Johansson vill inte säga hur mycket föreningen är skyldig. Han räknar med att han kommer att få betalt i framtiden.

En av de stora tillskyndarna av projektet är kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg (s). På Åsele kommuns hemsida presenteras det ingående. Förutom templet på 400 kvadratmeter med plats för 300 personer, planeras bostadshus (för övernattning och meditation), en konferensanläggning med plats för 800 personer, en stor parkeringsplats, med mera.

Tror på 100 000 besökare per år
Men i den första etappen, den som föreningen nu planerar för, finns bara tempelbygget.
Enligt en undersökning som kommunen har låtit göra kan man räkna med cirka 100 000 besökare per år, när templet är klart.
En motsvarande attraktion, fast betydligt mindre, finns i den thailändska paviljongen i jämtländska Ragunda. Den besöks av 40 000 personer under ett år.
Bert-Rune Dahlberg är fortfarande optimistisk om tempelbygget. Han säger till Dagens Nyheter att det borde vara på plats ”inom ett, två eller kanske tre år”.

Hasse Boström
Reporter, Dagen

Inga kommentarer: